Birgit voor Re-Job

Re-Job Re-JobBlogs&News

Zorgen voor een ander begint met goed zorgen voor jezelf …

Laatst sprak ik een vriendin en hadden we het over onze gezamenlijke, laat ik het noemen, ‘hobby’ om voor andere mensen te zorgen. En daar waar je bij het woord hobby denkt aan een vrijwillige keuze, ervaren we onze hulp aan anderen niet altijd als een keuze. Niet dat de ander (dwingend) om hulp vraagt, nee, dat is het niet. Het is het feit dat we onszelf soms forceren in het helpen van anderen, terwijl we zelf op dat moment eigenlijk helemaal niet willen helpen. Een soort automatisch hulpverlenen, dat omschrijft onze hobby eigenlijk nog het beste. Helpen en zorgen we met veel plezier? Nee, niet altijd. Soms doen we al mopperend de was, struikelen we over schoenen die we dan toch maar opruimen of regelen we voor de zoveelste keer, met rimpels in het voorhoofd, dat ene cadeautje voor het feestje van de buurjongen. Grmbl.

Ik ben er eens over na gaan denken, die automatische neiging tot zorgen. Kan het zo zijn dat ik (mede) graag voor iemand zorg:
….. vanuit mijn onbewuste behoefte om beter voor mezelf te zorgen?
….. vanuit de behoefte om (door de ander) gezien te worden?
….. vanuit de behoefte om controle en orde te houden en alles soepel te laten lopen?
….. vanuit de verantwoordelijkheid tot het beschermen van de mensen die me lief zijn?
….. vanuit ……?

Feit is: zorgen voor de ander is zo slecht nog niet. Als je het in ruime mate en elke dag ook voor jezelf doet. Door ‘moeten’ te vervangen door ‘mogen’. Door stil te staan bij wat voor jou belangrijk is; door lekker te gaan sporten bijvoorbeeld, of tijd met vriendinnen door te brengen. En wellicht ervaar je weer meer ruimte in je leven om, naast het zorgen voor anderen, je talenten vorm te geven in een baan. Om op een feestje op de ‘wat-doe-jij-voor-werk-vraag’ vol trots te kunnen vertellen over hoe jij je leven met werk nog meer zingeeft dan je tijdens de zorg voor je gezin al deed. Naast de mooie verhalen over je kroost natuurlijk J.

Re-Job biedt je de kans om goed uit te zoeken wat je drijft, waar je hart ligt en wat jou motiveert! Een mooie kans om werk te vinden dat echt bij je past. Te leren hoe je jezelf op de arbeidsmarkt anno 2016 kunt profileren. Jezelf toestaan om je eigen werkkoers te gaan varen. Neem ‘m nu aan, deze mogelijkheid, met beide handen. Want goed voor jezelf zorgen doe je bij voorkeur niet om 5 voor twaalf J!