Petra Ter Doest

Tien jaar geleden was ik een journalist en bladenmaker. Ik werkte bij Elsevier, waar ik lid was van de hoofdredactie. Ik had leuk en interessant werk op een redactie waar ik me goed thuis voelde. Toch knaagde het. Vier dagen per week in de file en op een kantoor waar de ramen niet open kunnen. Ik snakte naar frisse lucht, letterlijk maar ook figuurlijk. Want buiten ons gebouw gebeurden er spannende dingen met internet, mijn vakgebied stond op het punt voorgoed te veranderen door de komst van internet en sociale media. Bij een uitgever die nog goed geld verdiende door op een ouderwetse manier te werken, ging ik die revolutie niet meemaken.

Ik zegde mijn baan op. Nam een hond en ging achter mijn bureau in ons tuinhuisje zitten nadenken over hoe het nu verder moest. Daar werd behalve de hond iemand erg blij van. Ik zelf niet omdat ik opeens niemand meer was… Petra ter Doest van Elsevier is toch iets anders dan gewoon Petra ter Doest. Mijn zoon van negen zat niet op me te wachten, de oppas nog minder. Toch zat in dat gat waar ik zoetjesaan inzakte ook de oplossing, want om mij heen hoorde ik iedereen en vooral andere moeders op school klagen over Facebook, over LinkedIn, over Twitter. Ze waren goed in sales, in opvoeden, in huizen verkopen, in lesgeven of wat dan ook, maar ze hadden geen idee wat ze met de nieuwe media aan moesten. Tja, dacht ik, maar dat weet ik wel: jullie moeten gaan publiceren, iets vertellen in de openbare ruimte waar iedereen je kan zien. Alleen lijkt dat eng, omdat het ook nog over het allermoeilijkste onderwerp gaat: namelijk jezelf.

En zo vond ik mijn nieuwe werk. Als coach sociale media leer ik anderen wat ik als journalist heb geleerd. Want als je goed over jezelf kunt vertellen op sociale media kan er van alles gaan gebeuren. Mensen kunnen je vinden, mensen kunnen opzoeken en lezen waar je goed in bent, wat je belangrijk vindt en waar je je voor inzet. Mensen kunnen contact met je leggen, bijvoorbeeld voor een baan. En jij kunt contact leggen met anderen. Daarvoor moet je alleen wel even goed weten wat je precies moet opschrijven over je zelf en hoe het werkt. Sociale media kunnen je helpen om jezelf opnieuw uit te vinden. En dat is precies wat je moet doen als je weer aan het werk wilt.

Inmiddels heb ik honderden bestuurders, managers, ondernemers en baanzoekenden gecoached. En Ik heb een succesvol boekje geschreven dat heet ‘Publiceren over jezelf op LinkedIn en andere sociale media’.

  • LinkedIn

    LinkedIn is niet meer weg te denken als je op zoek bent naar een baan. Is het niet duidelijk wat je met LinkedIn kunt en vraag je je af of je profiel klaar is om je op de arbeidsmarkt te wagen? Dan kan je in een onder individuele begeleiding van Petra je LinkedIn profiel maken, aanpassen of uitbreiden.

  • Publicatie Coaching

    Wat publiceer je over jezelf. Wat- Waar- Wanneer-Hoe

  • Online werken en organiseren

    Petra geeft je inzicht en legt uit wat de mogelijkheden zijn van het online werken. Google Drive (shared agenda, documenten, hang out etc) Skype, DropBox. Krijg het nieuwe werken onder de knie!