Na de vakantie weer terug naar je werkplek!

Re-Job Re-JobBlogs&News

 

Na de vakantie weer terug naar je werkplek!

Vrij, geen e-mails, afspraken, file rijden, targets, saaie opdrachten of die ene vervelende collega.

De rust is in je hoofd wedergekeerd, maar tegen het einde van de vakantie voel je de werkdruk weer stijgen.

Na 2 of meer weken op vakantie weer gaan werken kan een gevoel van lichte tegenzin geven. Maar geeft het veel onrust dan is het verstandig eens na te denken of je op de juiste plek zit.

7 vragen die je eventueel inzicht kunnen geven of het over een gezonde portie tegenzin gaat of dat een carrière switch de juiste optie voor jou is.

 

1. Hoe lang was je op vakantie?

Hoe langer je op vakantie bent geweest hoe meer tegen zin er kan zijn. Dat is niet raar. Wanneer je dit gevoel al hebt na één lang weekend weg en je nog steeds geen nieuwe energie hebt gevonden vraagt dit om aandacht.

2. Hoe vaak ga je met tegenzin naar je werk?

Als het een of twee keer per jaar gebeurt na een fantastische vakantie is dat niet meer dan normaal. Maar begin je op zaterdag je al zorgen te maken over maandag en heb je het gevoel dat je je naar het werk moet slepen, dan is het tijd om de alarmknop in te drukken

3. Hoe lang heb je nodig om je werk los te laten aan het begin van de vakantie? 

Het tegenovergestelde, maar ook een teken van werkstress is het aantal dagen dat je nodig hebt om je hoofd werk vrij te maken? Wederom zijn één of twee dagen normaal om je werk te laten voor wat het is en echt te kunnen genieten van je welverdiende vakantie. Maar blijf je in de werk modus, e-mails checken en het gesprek gaat altijd over werk en je gedachten blijven malen. Dan is het een duidelijk signaal om je werkstress/druk in kaart te brengen.

4. Wanneer ga je je ongelukkig voelen tijdens de vakantie?

Als het einde in zicht komt van de vakantie is het oké om vlak voor vertrek te balen dat je weer moet gaan werken. Maar laat je je hele vakantie leiden (lijden) dat je daarna weer naar je werk moet, dan is dat een overduidelijke hint dat er iets moet gebeuren.

5. Waar komt het gevoel van niet willen vandaan?

Ergens ontbreekt het aan posiviteit;

    • Je werk geeft je te weinig. Denk aan uitdaging, zingeving of het voelt doelloos.

Er is teveel negativiteit;

    • Je wil niet gaan werken omdat er sprake is van een arbeidsconflict, te veel stress en werkdruk of er spelen ethische kwesties.

Je kan natuurlijk ten alle tijden een gesprek aan gaan om bijvoorbeeld je functie met de daarbij horende taken bespreekbaar en meer costume fit te maken, zodat jij je rol beter en gelukkiger kan uit voeren.

Overheerst de negativiteit en heb je al geprobeerd het conflict of werkstress/druk te bespreken, maar zonder resultaat. Ga je dan oriënteren op de arbeidsmarkt voor een functie/ baan die beter bij je past.

6. Hoe ondergeschikt is je werk ten opzichte van vakantie.  

Dat je je vrijetijd waardeert en die graag samen met bijvoorbeeld je familie spendeert, is meer dan normaal.

Maar geeft je werk je totaal geen vreugde en werk je alleen om op vakantie te kunnen gaan, dan is het een gegronde reden om op zoek te gaan naar een andere baan of werkomgeving.

7. Hoeveel tijd heb je nodig om je weer aan te passen?

Als je werk doet dat bij je past heb je al na een paar dagen weer de smaak te pakken en zit je zo weer in je ritme.

Blijf je negatief, onrustig, stresseren en onvrede voelen; It’s time to go!

Het blijft natuurlijk lastig ook Na deze 7 verhelderende vragen.

Het je langdurig naar je werk slepen heeft geen zin en kunnen er allerlei klachten zowel fysiek als mentaal ontstaan. Als je zeker weet dat er geen andere cruciale topics buiten je werk om de aanleiding zijn, dan is een gesprek met een loopbaancoach de juiste stap om voor jezelf ruimte en inzicht te creëren. Vervolgens kan je dan samen met je loopbaancoach op zoek gaan naar een oplossing.

 

Welkom Thuis 🙂

Namens Re-Job

 

Bron: Forbes